Nicienie dobre i niedobre

Znakomita większość nicieni to stworzenia pożyteczne, rolnikowi życzliwe.

Jednakże jest wśród nich grupa szkodników, z którą trudno sobie poradzić, chyba że….

Po wykopaniu korzeni marchwi czy buraka, bywa że z pozoru dorodny plon okazuje się dotknięty przez szkodliwe nicienie. Nie w każdej glebie one występują, ale niestety szkodliwe nicienie nie należą do rzadkości. Szczególnie upodobały sobie warzywa. Obniżają ich plon, powodując  że korzenie źle się zachowują, a na marchwi, selerze czy burakach powodując liczne narośla.

Do najpospolitszych szkodliwych nicieni należy niszczyk zjadliwy, szpilecznik baldasznik, mątwik burakowy i guzak północny. Zimują one w glebie na porażonych resztkach roślin lub chwastach. Niszczyk zjadliwy, który ma wiele odmian, z których prawie wszystkie powodują straty, zwłaszcza na cebuli, zwłaszcza w klimacie ciepłym. Porażone siewki cebuli zamierają, a liście są dodatkowo poskręcane i staśmione. Cebula staje się gąbczasta i następuje gnicie piętki, przy której gromadzą się szkodniki. Niszczyk atakuje zarówno cebule uprawną jak i cebule roślin ozdobnych, buraka ćwikłowego, oraz pora. Mątwik burakowy atakuje korzenie buraków czerwonych, kapusty głowiastej, brukselki. Porażone rośliny więdną, liście odbarwiają się i następuje znaczny spadek plonu.

Szpilecznik baldasznik atakuje selera.  Guzak północny poraża marchew, skorzonerę, pietruszkę, ziemniaki, pomidory, buraka, oraz groch i rośliny cebulowe. Na warzywach korzeniowych pojawiają się zgrubiałe narośla, tkanka korzeni pęka, rośliny są zdeformowane i gniją. Guzak może też dotknąć winorośli i brzoskwiń, a nawet niektórych drzew i krzewów. Niszczy też uprawy szkółkarskiej.

Nicienie żerując na korzeniu, zaburzają przepływ wody, osłabiają cyrkulację soli mineralnych, obniżając CEC. Rośliny więdną, zamierają, w najlepszym przypadku są mocno zdeformowane i bez smaku.

 

Co jest powodem występowania tych szkodników?

Powszechnie uważa się, że powodem występowania szkodliwych nicieni i ich nadmiernych ilości jest słabe zmianowanie. Przerwa w uprawie powinna trwać, co najmniej 5 lat. Odpowiednia uprawa w okresie zmianowania ( gorczyca, nagietek, cykoria, lucerna trują nicienie), pomaga tępić nicienie. Rośliny te stwarzające złe warunki do ich rozwoju nicieni, skutkiem czego szkodniki giną.  Ale to tylko pół prawdy.

Głównym powodem występowania nicieni szkodliwych są błędy w nawożeniu, polegające na nawożeniu roślin, a nie gleby. Co prawda, popularne nawożenie kompostem czy obornikiem dostarcza do gleby gatunki pożytecznych nicieni drapieżnych, jest ich jednak zbyt mało, by doprowadzić do zmian biologicznych. Doskonale natomiast spisuje się gleba poddana oddziaływaniu nawozu w formie granulatów powstałych w obornika zwierzęcego (kurzego) i to w wydaniu ekologicznym. Na polskim rynku takie nawozy są obecne (patrz np. Fertikal.pl). zawierają one kwas humusowy oraz fulwowy, a także inne mikroelementy powodujące osłabienie wegetacji nicienia szkodliwego, z równoczesnym wzmocnieniem nicieni pożytecznych i całego procesu wegetacyjnego. Zastosowanie nawozu ekologicznego trwale zmienia faunę gleby, skutkiem czego zmianowanie staje się zbyteczne lub w najgorszym przypadku krótsze.

Nawozy organiczne, czy to BIO (uwaga: sprawdźcie certyfikat), stosowane być mogą nie tylko do produkcji ekologicznej. Równie dobrze wpływają one na plantacje warzyw (ale i zbóż, czy owoców) konwencjonalnych. Co ważne, nie są wcale droższe od nawozów mineralnych, a dzięki lepszej chelatacji i retencji obniżają znacznie koszty skutecznego nawożenia gleby i podnoszą plony.

 

Nawóz organiczny

 

Napisz komentarz